Isolering Kurk
Kork är ungefär 15 % fast och resten är luft. Dess densitet är vanligtvis cirka 15 % av vatten: dess låga densitet, kombinerat med de slutna cellerna som inte låter vatten komma in, ger kork sin stor flytkraft. Den låga volymfraktionen av fast, tillsammans med den relativt följsamma cellen väggmaterial, ger upphov till dess kompressibilitet.
Vågigheten eller korrugeringarna i cellen väggar av kork leder till ett ovanligt beteende: om drog längs prismaaxeln, korrugeringarna in cellväggarna rätas ut, med liten förändring i tvärmåttet (som bälgen av ett dragspel som utspelar sig). Däremot om du dra på de flesta material de blir smalare i tvärriktningen (tänk på att dra i en gummiband, till exempel).
Och om en kub av gummi komprimeras en del i en riktning, kommer den att expandera i sidled med nästan hälften det beloppet i var och en av de andra två tvärgående vägbeskrivningar. När den komprimeras längs prismat axeln, korrugeringarna i korkens cellväggar helt enkelt vika upp, vilket återigen inte ger någon förändring i den tvärgående dimensionen. Det är denna egendom, tillsammans med korkens kompressibilitet, det gör det enkelt att stoppa in kork i en flaska och ger en bra tätning mot flaskans glashals.
Kork är bra packningar
Kork är bra packningar av samma anledning som den är bra för flaskor: den är komprimerbar, tar emot deformation och dess slutna celler är ogenomträngliga för vätskor. Tunna ark av kork används till exempel som packningar mellan sektioner av träblåsinstrument. Korkskiktet skärs alltid med prismaaxeln vinkelrätt mot dess plan, så att när de två sektionerna av instrumentet paras ihop, expanderar korken inte runt sektionens omkrets och kommer inte att skrynklas. Kork är ett beundransvärt golvmaterial eftersom det är bekvämt att gå på (tack vare dess kompressibilitet), det håller värmen och det blir inte halt, även när det är blött. Kork håller värmen eftersom den överför värme dåligt.
I porösa, cellulära fasta ämnen som kork sker värmeöverföring genom ledning (genom det fasta materialet eller gasen), genom konvektion (när gas på den varmare sidan av en cell stiger och den på den kallare sidan faller, vilket skapar konvektionsströmmar) eller genom strålning. Gaser har lägre värmeledningsförmåga än fasta ämnen (med en faktor på upp till tusen) så den höga volymfraktionen luft i cellerna minskar värmeöverföringen genom ledning genom kork. Konvektionsströmmar, som transporterar värme från ena sidan av en cell till den andra, undertrycks för cellstorlekar mindre än cirka 1 millimeter (för små cellstorlekar, den associerade flytkraften
med varm luft som stiger motverkas av luftens drag mot cellernas väggar). Och värmeflödet genom strålning beror också på cellstorleken
mindre celler, desto fler gånger måste värmen absorberas och återutstrålas, vilket minskar värmeflödet. Så den höga volymfraktionen av luft i kork och dess små celler bidrar till dess förmåga att hålla värmen.
Korkanvändning är en av de mest lovande trenderna inom hållbar utveckling av material
Korkanvändning är en av de mest lovande trenderna inom hållbar utveckling av material, på grund av dess unika naturliga egenskaper, exceptionellt goda miljöegenskaper och dess höga potential att införliva innovativ teknik. Det kan återanvändas, och det är byggt med förnybara och återanvändbara material som innehåller lägre nivåer av inbäddad energi och kol. Idag ser vi bland annat kork som används som textil för kläder, i bildelar och som en termisk sköld i rymdfarkoster.
Det råder dock fortfarande en brist på information och spridning inom teknik- och arkitektursektorerna; intressenter saknar medvetenhet om hur man använder och väljer korkmaterial för konstruktion, jämfört med andra konkurrerande produkter. Denna forskning planerar att utforska framtida utveckling av korkindustrin, korkåtervinning och nya korkbaserade material, som fortfarande befinner sig i olika utvecklingsstadier med enorm potential för konstruktion som en miljövänlig lösning.
Syftet är att testa eller anpassa dem för att användas i konstruktion, med tonvikt på CAD/CAM tillverkningsprocesser. Hoppas att det i framtiden kommer att bli större tillämpning inom arkitektur och på sikt bidra till en större hållbarhet i såväl byggbranschen som korksektorn.
KORK: ETT "SUPERMATERIAL"
Korkens unika egenskaper härrör från de inre cellernas struktur och kemiska sammansättning. I genomsnitt finns det cirka 40 miljoner celler i varje kubikcentimeter kork. Följaktligen är kork mycket lätt, ogenomtränglig för vätskor och gaser, elastisk och komprimerbar, termisk effektiv, ljudisolerande, fjädrande, högtemperaturbeständig, brandhämmande, allergivänlig, stötdämpande, mjuk vid beröring och varm känsla. (Gil 2007). Kork är mycket mångsidig och använder sig av olika tekniska omvandlingsprocesser, vilket ger upphov till flera produkter som kan användas i olika applikationer. Nya krav på kork ger upphov till nya teknologier, som kan ersätta traditionella metoder, som utökar materialets volym till tre gånger större än dess ursprungliga storlek och bibehåller korkmaterialets kvaliteter.